Slutt å dømme kompetanse etter utseende!

Mange av dere som leser div. trenigs- og fitnessblogger har sikkert fått med dere at Camilla Lorentzen som driver bloggen fitnok.no, fikk en kommentar fra en leser som tvilte på hennes kompetanse om trening og kosthold, fordi Camilla var overvektig i leserens øyne. Hennes kompetanse ble altså dømt etter hvordan hun ser ut.

Og sånn har det jo blitt i vårt samfunn, og spesielt i treningsbransjen, at utseende rangerer hvem du er og hva du kan. Og min personlige mening er at dette rammer spesielt jenter. Jeg tror ikke gutta opplever like mye pes om de ikke har en six pack slik jenter gjør, men rett gjerne på meg om jeg tar feil! 

Jeg selv har opplevd å bli spurt om hvorfor jeg ikke har six pack, markerte lår, eller om det er serr det tyngste jeg klarer i knebøy. I dag prelller slike kommentarer av meg, men for bare noen få år siden ville slike kommentarer gått innpå usikre meg. Selvsikker eller ikke, det er aldri ålreit å få kompetansen sin dømt etter utseende.

Hvorfor har ikke jeg six pack? Fordi jeg ikke har peiling på hva jeg driver med som PT, eller fordi velvære, mestring og treningsglede er langt viktigere for meg enn en six pack? 

For når ble det slik at six pack, svulmende biceps og store pecs er synonymt med god helse? Ikke veit jeg, men denne tankegangen må snu. For hva har skjedd? Jo, folk forbinder trening med utseende, og ikke helsegevinstene. Folk tror at for å trene må du allerede være i tålelig god form og bruke timevis av dagen på gymen, spise kun kylling og brokkoli og drikke litervis med proteinshakes. Og trene kun for å få six pack, annen trening er bare tull!

Så hva har en slik tankegang ført til? Jo, overvekt går opp, smerter i muskel- og skjelettet går opp, sykefraværet går opp, livsstilssykdommer går opp, og øker kroppspresset, øker følelsen av liten egenverdi, senker selvtillitten.... Ja dere skjønner.

Selvfølgelig er det MANGE andre faktorer som bidrar til dette. Men skal man starte ett sted, så er det med å endre treningsbransjen. Endre fokuset til helse og trivsel fremfor utseende. Ja, det er ikke like sexy å reklamere for "senker risikoen for diabetes" som for "synlige mageruter innen sommeren", men når man blir 70 år og fortsatt er sprek som en fisk fordi man har trent regelmessig hele livet og hatt det bra med seg selv, så er det større gevinst i mine øyne.

Så når du ser på en PT neste gang, som kanskje ikke er bikinifit og ripped, ikke tenk på at det mennesket ikke kan en døyt om six packs og lav fettprosent, tenk heller at det mennesket kan mye, og har god kompetanse om treningsglede, trivsel, mestring, god helse. 

Det var dagens tanke-rabbel fra meg.

GOD HELG!#treningsblogg #trening #styrketrening #fit #fitness #treningsglede #trivsel #mestring #helse #bedrehelse #sunn #frisk #pt #ptjessica #kompetanse #sluttådømme

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ptjessica

ptjessica

27, Eidsberg

Hei og velkommen til min blogg! Jeg heter Jessica, er 27 år og bor i Mysen. Jeg er utdannet PT gjennom NIAK, og jobber nå på TEAM PT i Askim. Høsten 2015 begynner på Norges Helsehøyskole i Oslo for å ta en bachelor i Fysisk Aktivitet og Ernæring. Jeg blogger om trening, mat, hverdagen som student på NHCK og som PT. Er du interessert eller lurer på noe? Kontakt meg på epost: jessica@teampt.no

Kategorier

Arkiv

hits